Borden

De grootste onderdelen uit een servies zijn toch wel de borden. Sinds de Middeleeuwen dient het bord in Europa als onderlegger voor ons eten en alles eromheen wat wij willen serveren. Borden worden in de meeste gevallen gemaakt van geglazuurd kermiek maar er zijn ook glazen, tinnen, plastic en houten borden verkrijgbaar. Borden zijn er in vele verschillende soortenen maten, maar vooral functies! Wat dacht je van een klein ontbijtbord, maar juist een veel groter onderbord? Alles heeft zo zijn functie en naam, zelfs deze verschilt nog per land. Borden zijn een interessant onderdeel uit het servies.

Ontbijtbord

Het ontbijtbord is een klein bordje wat dient voor het ontbijt. Gezien het ontbijt de kleinste maaltijd van de dag is, hoeft het bordje ook niet van groot formaat te zijn. Ze zijn er natuurlijk wel, maar het algemene ontbijt bord is kleiner dan een dinerbord en verkrijgbaar in vele designs, merken en kleuren.

Dinerborden

Dinerborden zijn bedoeld voor, zoals de naam al doet aangeven, het diner. Dit bord is ruim van formaat omdat het diner vaak een grote portie eten betreft. Op deze manier kan het eten op een nette wijze geserveerd worden. Dinerborden zijn vaak van geglazuurd keramiek en sinds de 17e eeuw bekend in Europa als onderlegger voor het voedsel. Tegenwoordig zijn er vele soorten borden verkrijgbaar, in zowel kleur als vorm. Moderne varianten zijn er in het vierkant, driehoekig, ovaal of zelfs asymmetrische vormen. Dit is om het gerecht op een nog mooiere wijze te kunnen presenteren.

Onderborden

Tijdens een chique diner of wanneer je eens de tafel netjes wilt dekken voor je gasten is een onderbord een leuk onderdeel uit het servies. Onderborden dienen grotendeels ter decoratie en worden onder het dinerbord geplaatst. Het dinerbord rust als het ware op het onderbord. Ook hier zijn vele kleuren en vormen beschikbaar, vooral bij het onderbord telt de vorm en kleur erg mee.

Diepe borden

Vanaf de Middeleeuwen werd er in de borden een holte gemaakt om daar vloeibare gerechten in te serveren. Tegenwoordig gebruiken wij nog dagelijks diepe borden. Dit kan zijn voor bijvoorbeeld soep maar ook rijstgerechten of ander soort maaltijden die beter in een dieper bord geserveerd kunnen worden.

Pastaborden

Jaren geleden toen de pastagerechten meer belangstelling kregen in de landen buitenom Italië was er nog geen bord speciaal voor dit gerecht. Pas de afgelopen tijd zijn pastaborden in omloop en geaccepteerd binnen het Nederlandse servies. Het pastabord lijkt op een diepbord doordat het ook een holte heeft. Hierdoor kan de pasta goed worden opgediend. In Italië kennen ze dit natuurlijk al tientallenjaren en is het ook een veelgebruikt serviesgoed. Pastaborden zijn er vanzelfsprekend ook in diverse stijlen, kleuren en vormen. Vooral in restaurants worden bijzondere vormen gebruikt om de presentatie van het gerecht te verbeteren.

Vormen en kleuren

Borden zijn verkrijgbaar in diverse kleuren zodat het bijvoorbeeld een geheel vormt als servies of het heeft versieringen, tekst of andere kenmerken waardoor het bord leuk wordt om apart van het servies te gebruiken. Kinderen houden hier bijvoorbeeld erg van om hun eigen bord te hebben. Maar ook de vorm kan erg verschillen. Zo zijn er de normale ronde borden, maar ook vierkante, ovale en rechthoekige borden te koop. Allemaal even mooi, vooral wanneer je er van houdt om de tafel netjes te dekken voor een gezellig etentje. Dit zijn stijlen die tegenwoordig veel gebruikt worden. Voorheen was klassiek een gangbare stijl en was het servies voorzien van prachtige versieringen met bloemen of figuren. Gemaakt van porselein of glanzend kermiek was het serviesgoed altijd een lust voor het oog. Op deze manier blijven borden telkens veranderen, maar zullen ze hun functie altijd behouden.

Speak Your Mind

*