Servies Merken

Zoals er vele verschillende soorten servies zijn, zo zijn er ook vele merken. Van eenvoudige praktische servies tot servies voor speciale gelegenheden. Kleurrijk, of juist klassiek? Speciaal voor kinderen of lang tafelen? Servies is er in alle soorten en stijlen. Zelf samen te stellen of als set te koop, dat is het leuke van serviezen.

Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle soorten eetgerei dat gemaakt is van porselein, aardewerk of een ander soort materiaal. Voornamelijk in de vroegere jaren werd servies ook wel van hout, metaal of steen gemaakt. Maar tegenwoordig zijn porselein en keramiek veel gebruikte materialen.

Servies onderdelen

Voorbeelden van onderdelen die tot het serviesgoed behoren zijn onder andere kopjes, schotels, borden, schalen, kommen, soepterrines en eierdopjes. Natuurlijk zijn er nog talloze mogelijkheden maar over het algemeen bestaat een basis servies uit deze onderdelen en zijn dit ook de meest gebruikte onderdelen binnens huis.

 

Geschiedenis van servies

Al in de Oudheid maakte men gebruik van drinkkommen, kroezen en schalen. Maar pas in de 16e eeuw kregen de borden hun vorm zoals wij ze nu kennen, met een verdieping in het midden, zodat het eten hier beter op geserveerd kon worden. Deze eerste borden waren gemaakt van tin of hout, en werden zelfs binnen adellijke en welgestelde families gedeeld met elkaar.

In de tijd dat koffie en thee in Europa werd geïntroduceerd had men een nieuw soort drinkbeker nodig. De metalen bekers werden te heet tijdens het drinken van de warme dranken dus was men op zoek naar een beter alternatief. Vanuit China werd het mooie porselein geïmporteerd, in het begin waren dit enkel schaaltjes zonder oren waardoor de warmte alsnog te goed geleid werd, maar niet veel later werden de kopjes zoals wij ze nu kennen ontworpen en in gebruik genomen. In de 18e eeuw nam men ook het bijpassende schoteltje in gebruik en was kop en schotel geboren.

Vanzelfsprekend begon men ook het porselein te gebruiken voor borden, schalen en verder servies. Waardoor wij ons servies zoals we het nu kennen in deze tijd ontstaan is.

Servies Merken

De meest voorname merken zijn toch wel Wedgwood en Villeroy & Boch te noemen. Deze merken, met honderden jaren historie, zijn de marktleiders op het gebied van tafelservies. Ze voorzien menigeen van prachtstukken voor zowel in de keuken als op tafel, waardoor tafelen een waar feest is.

Natuurlijk zijn er ook jonge, nieuwe merken welke een servies uitbrengen of al bestaande merken die een nieuwe weg inslaan door een serviescollectie op de markt te brengen. Een voorbeeld hiervan is Oilily, wat als wereldwijd bekend kinder- en dameskleding merk begon maar sinds 2001 ook lifestyle producten ontwerpt waaronder een heel mooi servies wat zeer populair is.

Het leuke aan servies is dat het te vergelijken is met mode. Er zijn telkens nieuwe trends en er is voor iedere smaak of stijl een bijpassend servies te vinden. De grotere merken spelen meer op safe met klassieke, kwalitatief goede materialen. Maar kleinere merken die het als lifestyle product opnemen in hun collectie durven nog al eens een grotere stap te nemen op het gebied van kleur en decoratie.

Speak Your Mind

*