Wedgwood Servies

Wedgwood is toch wel het bekendste servies merk ooit te noemen. Met een werkelijk eeuwenlange historie, welke begon in Engeland, is het merk wereldwijd bekend en is het nog steeds een populair serviesgoed wat bij velen in de kast staat.

Wedgwood werd in 1759 gesticht door Josiah Wedgwood, een jonge man die de uitvinding deed de kwaliteit van Chinese porselein te evenaren. Hij bedekte wit aardewerk met loodglazuur waardoor het hetzelfde effect als porselein kreeg en hij zich losmaakte van de Chinese handelaren. Wat tevens bij zijn uitvinding hoorde was het gebruik van gietvormen. Hierdoor kon Josiah als eerste de productie tot grote hoeveelheden opvoeren en had hij de pottenbakkersdraaischijf niet meer nodig.

Daarnaast gooide hij het complete productieproces over de boeg. Hij stelde ontwerpers aan, vormers voor de gietvormen, decorateurs om het servies van prachtige decoraties te voorzien en weer anderen die zorgden voor de ordenins in de ovens. Op deze manier verliep de productie veel effecienter en kon er in een korte tijd een grote hoeveelheid geproduceerd worden. Dit was de eerste vorm van massaproductie.

Tegenwoordig werkt Wedgwood nog op een soortgelijke wijze. De gietvormen worden nog steeds gebruikt in de productie en de kleine onderdelen worden nog met de hand verwerkt. Het is dus nog steeds een combinatie van efficiente productie en handwerk. Het enige echte verschil is dat de constante temperatuur in de ovens nu bestuurd wordt door computers.

Josiah Wedgwood was een echte wetenschapper en altijd bezig nieuwe technieken te ontdekken, hieruit zijn de servieslijnen ‘Queens Ware’, ‘Edme’ en ‘Jasper Conran’ ontstaan. Deze drie bekenste serviezen zijn nog steeds immens populair en zijn ook nog steeds in productie.

Queens Ware

Queen Charlotte van Engeland was gevallen voor de stijl van Josiah Wedgwood en vroeg hem in 1776 een theeservies te ontwerpen voor het Koninklijke Huis. Dit viel zo erg in de smaak dat de lijn de naam ‘Queens’ mocht dragen en verder in productie genomen werd. Dezer dagen wordt het servies nog steeds gemaakt en met name in Nederland is het ook nog steeds erg populair. Je herkent het ‘Queens’ servies aan de waarmerkstempel aan de onderkant, waar staat ‘Wedgwood Queens Ware’. Op deze manier weet je dat je een echt exemplaar hebt en kunt geniet van deze prachtexemplaren.

Edme

Het meest verkochte Wedgwood servies is de lijn ‘Edme’. Ontworpen in de 19e eeuw, een heel stuk later dan het ‘Queens Ware’, in samenwerking met de Franse broers Panier. Deze twee broers waren interieur architecten en hadden hun eigen bedrijf. Het ontwerp, een roomkleurige servies voorzien van ribbeltjes, werd een groots succes! Het werd vernoemd naar een van de broers, Edme Panier, en hiermee was een van de succesvolste servieslijnen geboren. Zelfs na 100 jaar is dit nog steeds het best verkochte tafelservies.

Jasper Conran

Dit vrij nieuwe, maar zeker ook populaire servies is in het jaar 2000 ontworpen. Wedgwood staat voor traditie maar ook zeker voor vernieuwing dus opnieuw kozen zij voor een samenwerking met een ontwerper. Dit keer was dat Jasper Conran, een bekend ontwerper in Engeland. Het servies sloeg aan en veroverde in een korte tijd de derde plaats in de meest verkochte Wedgwood serviezen. Het functionele servies, voorzien van flink wat allure en stijl in prachtig wit porselein, was een schot in de roos voor het eeuwenoude merk. Opnieuw veroverden zij de wereld, iets waar Wedgwood bekend om staat.

Speak Your Mind

*