Boerenbont: eenvoudig servies met een vrolijke uitstraling

Het bestaat eigenlijk al eeuwen, dit Boerenbont servies, maar bestaat nog steeds. Waarschijnlijk worden de borden, kopjes en schalen nu niet meer met de hand beschilderd, maar dat maakt het niet minder gezellig.

Handgeschilderde motieven

Boerenbont is te herkennen aan het eenvoudige motief van bloemen in rood, groen en blauw. Het robuuste servies was vooral te vinden bij de boeren en deed dienst als servies voor zon- en feestdagen.

De naam Boerenbont was daarom zo geboren (waarbij bont staat voor de diverse kleuren op het servies). De motieven werden voornamelijk door vrouwen geschilderd in een fabriek of werkplaats. Hierbij was iedereen verantwoordelijk voor haar eigen stukje motief. De één schilderde een blauwe bloem, terwijl de andere een rode deed en een derde de takjes verzorgde. Eigenlijk was het dus een soort lopendebandwerk. Het werk werd overigens ook vaak verricht door boerinnen in de wintertijd als er op de boerderij weinig werk te doen was.

Begrip

Wist je dat Boerenbont een begrip is voor dit type beschilderingen op servies? Zelfs in het buitenland kennen ze de patronen in rood, blauw, geel en groen als ‘Boerenbont’. Waarschijnlijk is het over de grenzen vooral bekend – en populair – geworden, doordat Nederlandse emigranten het hebben meegebracht. Zo kun je in onder andere Australië, Nieuw Zeeland, Canada en Amerika ook veel Boerenbont serviezen terugvinden.

Nieuw

Nog steeds wordt er Boerenbont servies gemaakt. Tegenwoordig gebeurt dit voornamelijk machinaal, maar dat neemt niet weg dat de authentieke beschilderingen er niet mooi uit zien. Afhankelijk van het merk is het motief de ene keer wat moderner qua uitstraling, de andere keer meer robuust en ‘ouderwets’, maar altijd herkenbaar.

Hollandse pot

Boerenbont is misschien niet het type servies dat je neerzet tijdens de feestdagen, maar het is wel echt een servies voor winterse stamppotten en soepen. Want zeg nu zelf een lekkere boerenkoolstamppot met worst (uiteraard) en een kuiltje met jus ziet er toch nog lekkerder uit op een bord met Boerenbont motief?

Uitgebreid servies

Het servies met Boerenbont motief is vaak heel uitgebreid, compleet met koffiekoppen, theemokken, soepterrines en voorraadpotten. Wanneer je van de landelijke uitstraling van Boerenbont houdt, is het vooral leuk om alles in dezelfde stijl te nemen. Of mix het met een basic wit of crèmekleurig servies. Zo behoud je de eenvoud en eenheid als je de tafel dekt.

Speak Your Mind

*