Theeservies

Thee is al eeuwen lang een bekende warme drank die over de hele wereld gedronken wordt. Ondekt in China en in de jaren erna langzaam overgewaaid naar de rest van de wereld. Thee wordt gedronken bij het ontbijt, de lunch of in de middag of avond met bijvoorbeld iets lekkers erbij. Ieder land heeft zo zijn eigen ‘thee cultuur’ met bijbehorende gebruiken en serviezen. Een theeservies bestaat in de meeste gevallen uit een set van bijelkaar passende kopjes, schoteltjes, een theepot met een melkkannetje en suikerpotje. Het eerste theeservies komt oorspronkelijk ook uit China. Gemaakt van aardewerk met prachtige versieringen ging dit de hele wereld over. Op deze manier is het theeservies ook in Europa bekend geworden en hebben de Europeanen hier in de loop der jaren hun eigen draai aan gegeven. Zo zijn er diverse materialen welke gebruikt worden voor een theeservies zoals aardewerk, porselein maar ook glas.

Engels theeservies

Engeland heeft bijvoorbeeld een theeservies kenmerkend aan de vele versieringen met gouden of zilveren rand in het mooie witte porselein. In vele gevallen hebben de kleine lage kopjes ook een witte bodem, waardoor de smaak van thee ook beter overkomt. Het land staat bekend om zijn high tea’s en tea parties dus bijbehorend servies als schoteltjes, taartschalen en verder servies is hier erg bekend en kenmerkend voor het Engelse serviesgoed. Naast het porselein is ook het zilveren servies een veel gebruikt soort in Engeland.

Thee drinken in Japan

Het theeservies van Japan kenmerkt zich door de kommetjes in plaats van kopjes. De kommetjes worde veelal gebruikt tijdens theeceremonies en belangrijke gebeurtenissen. De kleine kommetjes zijn gemaakt van aardewerk en rijkelijk versierd in diverse kleuren. De theepotten zijn meestal van metaal of passend in de stijl van het servies.

Hollandse gebruiken

Nederland staat meer bekend om zijn Delftsblauwe aardewerken serviesgoed maar heeft ook porseleinen servies. Delftsblauw werd in de 17e eeuw veel gebruikt in serviesgoed en wordt tegenwoordig nog steeds geproduceerd en is geliefd bij velen. De laatste jaren wordt er steeds meer in glas geproduceerd, een goedkoper materiaal en het betreft vaak ook grotere kopjes of mokken.

Klassieke Duitse stijl

Het buurland Duitsland daarentegen heeft een theeservies betaande uit porseleinen kopjese van lichte kleur met schoteltjes, melkkannetje en suikerpotje en niet te vergeten de theepot. Rijkelijk versierd in bloemenstijl en afgewerkt met gouden randjes zijn dit typische kenmerken voor een Duits theeservies.

Turkse thee

Geheel anders is het theeservies in Turkije. In dit land wordt de gehele dag thee gedronken en is ieder moment wel een reden om de warme drank te schenken. De kleine kenmerkende glaasjes met bijpassend glazen schoteltje vormen samen het Turkse theeservies. Een theepot bestaat uit twee delen, een grote pot en een kleine er bovenop. Hierin wordt de thee getrokken en aangelengd met het water uit de grote pot wanneer de thee geserveerd wordt. Een theepot in het theeservies is meestal van metaal gemaakt en groot van vorm, samen op een versierd dienblad wordt het servies gepresenteerd.

Thee

Zo heeft ieder land waar thee gedronken wordt een eigen soort servies. Het servies op zichzelf heeft veel invloed op de smaak, kleur en geur van de thee die geschonken wordt. Zwarte thee is het meest geschikt voor porselein of aardewerken servies. Terwijl groene thee weer goed tot zijn recht komt in porseleinen en glazen kopjes. De smaak komt het beste naar voren in brede lage kopjes, maar dit is niet in ieder servies terug te vinden.

Het complete theeservies

Naast de kop en schotel zijn er nog veel meer onderdelen die tot een theeservies kunnen horen. Zo zijn er vele verschillende theepotten verkrijgbaar. Denk hierbij aan aardewerken potten of handgemaakte porseleinen potten. Maar ook isolerende theepotten van metaal welke dubbelwandig zijn om zo de warmte beter vast te houden. Daarnaast behoren ook het melkkannetje en suikerpotje tot het ‘standaard’ theeservies. Vanzelfsprekend ligt dit aan het land en de cultuur omtrent het drinken van thee, maar in de meeste serviezen zijn deze twee onmisbaar. Hetzelfde geldt voor gebakschoteltjes en eventuele taartschalen. Vooral in landen als Engeland en omstreken wordt vaak taart of ander banket bij de thee geserveerd. Met name in de middag tijdens feestjes, high tea’s of andere aangelegenheden waarbij dit gepast is. Schoteltjes voor het gebak worden gemaakt van hetzelfde materiaal als de kop en schotel zodat het een passend geheel vormt, dit kan dus aardewerk zijn maar ook porselein. De taartschalen winnen vaak bekijks, hier ligt namelijk het pronkstuk op wat de gastheer/vrouw serveert aan de gasten.

Speak Your Mind

*